Hyppää pääsisältöön
Kansainvälisyyspolku; Haapaveden perusopetuksen ja lukion kansainvälistymissuunnitelma

Kansainvälisyysvalmiuksien harjoitteleminen ja opettaminen kuuluu koulun tehtäviin. Koulun tehtävä on valmistaa lapsia ja nuoria elämään kulttuurisesti moninaisessa maailmassa yhdenvertaisena toimijana. Opetussuunnitelman perusteissa kansainvälisyys mainitaan arvopohjan, toimintakulttuurin ja laaja-alaisen osaamisen kuvauksissa. Kansainvälisyys ei ole oppiaine: se on näkökulma eri oppisisältöihin ja inspiroiva oppimisympäristö. Kansainvälisyys koulussa on kulttuurista moninaisuutta näkyväksi tekeviä juhlia ja tapahtumia, oppilaita osallistavia toimintapäiviä ja teemaviikkoja. Se on kansainvälisiä vieraita ja asiantuntijoita, ystäviä ja verkostoja sekä erilaisia hankkeita ja oppimisprojekteja.

Haapaveden koulujen kansainvälistä toimintaa ohjaamaan ja tukemaan on kansainvälisyystyöryhmä laatinut lukion, perusopetuksen ala- ja yläkoulujen ja koulujen esiopetuksen yhteisen kansainvälisyyssuunnitelman. Kansainvälisyyssuunnitelma on jaettu kolmeen osaan: alakoulun kansainvälisyyssuunnitelma (luokat 0-6), yläkoulun kansainvälisyyssuunnitelma ja lukion kansainvälisyyssuunnitelma. Kansainvälisyyssuunnitelmassa on asetettu tavoitteet tuleville viidelle lukuvuodelle. Suunnitelman tavoitteena on luoda yhteinen kansainvälisyyspolku, jossa jokainen lapsi ja nuori Haapavedellä saa osallistua eri tavoin kansainvälisyystoimintaan. Koulussa saadut kokemukset kansainvälisistä projekteista, erilaiset kansainväliset kontaktit sekä kulttuurinen ymmärrys ovat voimavaroja sekä yksilön itsensä kannalta että myöhemmin työelämässä. Suunnitelman tavoitteena on myös lisätä henkilöstön kansainvälisyysosaamista ja luoda kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja.

Koulujen kansainvälinen toiminta on jaettu neljälle tasolle: - maailman kansalaisen asenne: kansainvälisyys asenteina, uskalluksena ja ymmärryksenä - kotikansainvälisyys - toiminta kansallisissa verkostoissa ja yhteistyö - kansainvälinen toiminta ja liikkuvuus